Pa'grūddienis

Medaļa no abām pusēm

Ēdamais un mīti, patiesība ko gribi noteikti zināt

Komentēt


Visas mūsu dzīves garumā mūs vajā mīti par to, ko mēs ēdam. Mums šķiet, ka brūnās olas ir veselīgākas par baltajām. Domājam, ka medu nekādā gadījumā nedrīkst karsēt. Neticam, ka popkorns nav veselīgāks par čipsiem.

Tomēr ir skaidrs, ka agri vai vēlu ir vērts saprast, kas ir kas.

Ēdamais un mīti, brūnas un baltas olas.

Kāpēc mēs tik stingri ticam, ka brūnās olas ir veselīgākas nekā baltās? Varbūt tāpēc, ka šādu olu cena parasti ir nedaudz augstāka. Ideja vienkārša jo augstāka cena, jo augstāka ir produkta kvalitāte. Tā mums vairākumam šķiet, tomēr ne šajā gadījumā.

Patiesībā gan brūnās, gan baltās olas ir gandrīz vienlīdz garšīgas un veselīgas. Paaugstinātā cena skaidrojama ar to, ka brūno olu dējējvistām ir nepieciešams vairāk enerģijas un barības.

Ēdamais un mīti

Brūnās olas vistu organismā “nogatavojas” nedaudz ilgāk. Tāpēc, ka čaumalas veidošanās laikā ola iziet cauri “krāsošanās” procesam.

Vistas ķermenī, kas dēj baltas olas, vienkārši nav ģenētiska mehānisma, kas būtu atbildīgs par čaumalas krāsošanu. Starp citu, tas neietekmē čaumalas satura (olas) noderīgās īpašības.

Ēdamais un mīti, baltais un brūnais cukurs.

Runā, ka brūnais cukurs ir labāks par balto cukuru. Kāpēc? Galvenā atšķirība starp šiem diviem cukura veidiem ir melases daudzumā. To parasti izņem cukura ražošanas laikā. Baltajā cukurā melases ir ļoti maz – aptuveni 1%, savukārt brūnajā cukurā – 5-6%.

Ēdamais un mīti

Tas piešķir brūnajam cukuram tā krāsu. Arī melase ietekmē cukura fizikālās īpašības. Brūnais cukurs var atšķirīgi mijiedarboties ar citiem pārtikas produktiem.

Tāpēc receptēs, īpaši konditorejas izstrādājumos, bieži ir norādīts, kuram cukura veidam dot priekšroku.
Vai drīkst sildīt medu?

No visur dzirdam, ka medu labāk nesildīt, jo karstā stāvoklī tas ir bīstams veselībai. Par laimi, tā nav gluži taisnība. Karsējot medus nekļūst bīstams, tas vienkārši zaudē savas, mūsu organismiem vērtīgās īpašības.

Šeit ir arī nianses: viss ir atkarīgs no temperatūras. Piemēram, izkristalizējušos medu karsējot, tas atkal kļūs šķidrs. Ja temperatūra nepārsniedz 95 °medus nezaudē derīgās īpašības.

Der atcerēties, ka medus ilgstoša karsēšana (teiksim, cepeškrāsnī cepšanas laikā) var veicināt to, ka tas zaudēs ne tikai derīgās īpašības, bet arī raksturīgo medus aromātu.

Ēdamais un mīti, popkorns.

Esam pieraduši pie domas, ka popkorns ir garšīga lieta, ko labāk daudz nelietot. Taču ir svarīgi atcerēties, ka pastāv liela atšķirība starp kinoteātra popkornu ar daudzām garšām un piedevām un parasto popkornu.

Nu to, ko var viegli pagatavot pannā, ar nedaudz eļļas un sāls. Mājas popkorns, kā viegla uzkoda ir pat ieteicams. Popkorns ir lielisks šķiedrvielu un antioksidantu polifenolu avots.

Saldēti dārzeņi vai svaigi.

Saldētu dārzeņu asortu maisījums ir neticami ērts. Taču nereti lielveikalā ejam tiem garām.

Kāpēc?

Par to lasi Šeitan.

Autors: PITER'S

Esi pareizā vietā !

Komentēt