Pa'grūddienis

Medaļa no abām pusēm

AI pārdomas un secinājumi vai velns ir tik melns

Komentēt


Mākslīgā intelekta (AI) radītie produkti nedrīkst tikt reģistrēti patentu sarakstā, ja to radītājs norādīts tieši mākslīgais intelekts.
Šādā situācijā nonācis Stīvens Talers (Stephen Thaler), kurš ir daļa no “Artificial Inventor Project”, kura rezultātā mākslīgais intelekts rada dažādus jaunus produktus.

Viņš vēlas panākt, lai mākslīgais intelekts tiktu norādīts kā autors, taču tiesa to neļauj izdarīt. Lēmums ir pavisam vienkāršs, jo AI nevar tikt identificēts kā persona, kas arī ir galvenais strīda iemesls.

Šajā situācijā runa ir par pašām definīcijām, jo patentu var pieteikt “persona”, un tās definīcijā šobrīd netiek atzīts mākslīgais intelekts.

AI ģenerēts attēls, kas izveidots ar Stīvena Talera izveidoto “Creativity Machine” algoritmu.


Tālers vairākas reizes bija mēģinājis piešķirt attēla autortiesības “kā iznomātam darbam Radošuma mašīnas īpašniekam”, kā rezultātā autors būtu norādīts kā darba radītājs un Tālers kā mākslas darba īpašnieks, taču viņš vairākkārt tika noraidīts.
AI mākslas darbi, noraidīti.

Tomēr tiesnesis atzina, ka cilvēce “tuvojas jaunām autortiesību robežām”, kur mākslinieki izmantos AI kā instrumentu jaunu darbu radīšanai. Tas radītu “izaicinošus jautājumus par to, cik daudz cilvēka ieguldījuma ir nepieciešams” ar autortiesībām aizsargātajā AI radītajā mākslā.

Pie tam atzīmējot, ka AI modeļi bieži tiek apmācīti, izmantojot jau esošu darbu. Lai būtu interesantāk spriest par šāda tipa darbiem ievietoju apskatei ar AI palīdzību izveidotus darbus.

AI mākslas darbi citu autoru izpildījumā.


Pārejos skati ŠEIT: https://kllproject.lv/ai-makslas-darbi-autortiesibas-izmantosanai.html

AI mākslas darbi, tie nav vienīgie tiesas darbi pret AI.
Programmētāja un jurista Metjū Baterika prasībā tiek apgalvots, ka Microsoft, GitHub un OpenAI veic datu kopēšanu un tas pēc viņa domām ir programmatūras pirātisms.

Tam es varu piekrist, jo pats esmu prasījis AI dažu skriptu uzrakstīšanu. Ja kas, AI to spēj, no kurienes tas ņemts(aizlienēts) nav ne jausmas, bet fakts paliek neapstrīdams. Piemērs, kuru gan neizmantoju, bet citi interneta ziņu portāli to izmanto.

AI mākslas darbi, šoreiz, AI programmētājs.

Pašu skriptu skati ŠEIT
Ko viņš var darīt?Ļoti konkrēti un saprotami, mākslīgais intelekts (AI) man paskaidroja:
Kad lietotājs apmeklēs jūsu vietni un bloķēs reklāmas, šī funkcija izveidos teksta bloku, kas jānoslēpj, un izmantos Javascript, lai atklātu, vai reklāmas bloķēšanas rīks tiek izmantots. Ja tā ir, funkcija izmantos jQuery, lai parādītu teksta bloku un padarītu tekstu neredzamu”.

LABU DIENU!

Autors: PITER'S

Esi pareizā vietā !

Komentēt